Festival Kinobus oživuje staré vidiecke kiná

14.03.2011 Celý región

Žilina 14. marca (TASR) – Revitalizácia starých vidieckych kín je jedným z cieľov filmového festivalu Kinobus – nielen filmová prehliadka, ktorý šesť rokov organizuje Kultúrne centrum (KC) Stanica Žilina – Záriečie.

Podľa dramaturga festivalu Martina Krištofa sa organizátori najskôr snažia skontaktovať s premietačmi a pracovníkmi vybraných kín. \"Potom s nimi komunikujeme a kiná sa postupne dávajú do poriadku. Druhá časť je samotný festival. Počas troch dní cestujeme s dvoma autobusmi a 100 divákmi po obciach. Slávnostne premietame filmy a robíme podujatia komunitného charakteru, ktoré majú prepojiť miestnych obyvateľov s divákmi,\" povedal Krištof.

Riaditeľ KC Stanica Žilina – Záriečie Marek Adamov považuje festival Kinobus za jeden z najoriginálnejších nápadov, ktoré na Stanici vznikli. Pripomína, že jeho vznik bol aj odpoveďou na zatvorenie kina v Strečne po niekoľkých ročníkoch prehliadky filmov. \"Zistili sme, že zatvorených kín je v regióne veľa. A vymysleli sme formát, ktorý kinosály na dedinách a v menších mestách aspoň na tri dni do roka oživí. Postupne sme ich zmapovali. Z pohľadu divákov je to zaujímavá akcia. Sú trochu na výlete, trochu na filmovom festivale a spoznávajú miesta, na ktoré by možno nikdy nešli,\" dodal Adamov.

Dramaturgia každého ročníka je prepojená témou, ktorá súvisí s trasou Kinobusu alebo s niečím v jej okolí. \"Je spoločná pre všetky aktivity, naposledy to bola téma hranica. Práve preto, že sme sa vybrali na poľsko-česko-slovenskú hranicu v okolí Skalitého a prvýkrát sme revitalizovali aj kiná v Poľsku a v Čechách. Predtým to boli témy ako domov, pamäť alebo folklór. Festival nadviazal na štyri roky prehliadok slovenského a českého filmu práve v Strečne, ku ktorým sme postupne pridali celú strednú Európu,\" uviedol Krištof.

Upozornil, že od tohto roku sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou konať na Slovensku dva Kinobusy. \"Košice nás pozvali pripraviť podobnú prehliadku, aká je pri Žiline. Keďže chcú skúmať staré kiná a možnosti kinematografie v komunitách raz do roka, a pri Žiline sa stále nachádza veľa kín, ktoré sme ešte nenavštívili, rozhodli sme sa pre dva Kinobusy. Programové zameranie východného Kinobusu sa bude viac orientovať na komunitné možnosti filmu - prepájanie a zapájanie obyvateľov do spoločenského diania. Predbežný termín je stanovený na lukratívnu Svätojánsku noc (24. až 26. júna). Na dátum bude asi reagovať aj téma,\" dodal dramaturg Kinobusu.

Žilinský Kinobus sa opäť vyberie na stredné Považie - hranice Bielych Karpát a Javorníkov. \"Prípadne po minuloročnej skúsenosti až do Česka. Téma je už známa, ale nechávame si ešte chvíľu času na jej vyjasnenie. Táto difúzia Kinobusu nám určite pripraví mnohé komplikácie. Ale dúfame, že divákov sa nedotknú a ak, tak len v dobrom a obohacujúcom,\" uzatvoril Krištof.


 

Vyberte región